Sunday, October 23, 2011

Folksonoomia


Folksonoomia on veebipõhine spontaanselt toimiv meetod info kommenteerimiseks ja süstematiseerimiseks. Järgine näide tõestab seda väidet:

http://www.sxc.hu/stats - Vaadates selle statisticat tundub, et seal folksonoomia töötab päris hästi, ehk mõndagi saab üle tuhande kommentaare. " SXC was launched in February 2001 as an alternative for expensive stock photography. The idea was to create a site where creative people could exchange their photos for inspiration or work. " Siin saab jagada pilte ja teisi ilusaid asju, ehk vaadates "downloads" statistikat, kus keskmine reit on umbes 10000, võib ütelda, et selline piltide tagimine ja postitamine on väga populaarne ja nõuab tegutsemist.

Halba näidet on aga raskem leida, kus folksonoomia ei tahaks toimida eriti. Olen proovinud seda leida, aga ei oska defineerida sõna "eriti ei toimi". Järelikult peaksid tagid olema mitte täiuslikud, ehk otsides vajalikut infot saatuks inimene valesse kohta - see peaks tähendama "eriti ei toimi".

Minu arust, tagimine ikkagi peaks toimima kogu aeg, lihtsalt asi selles, et mõni pannes tagi ei mõtle selle sisule, teeb kirja vigu, jne. On olemas ju "tag clouds", kus parimad tagid paistavad rohkem, nii pandakse varju neid halbu tagge ja kõik peaks toimima ikkagi :)

No comments:

Post a Comment