Sunday, October 16, 2011

Kõne Wikipediast....


Oletagem, et ühel päeval heliseb telefon ja toru otsas on Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?" Mida talle vastata? Mõtted tuleks jällegi ajaveebi kirjutada.
Ei tea, miks just mulle ta peaks helistama, kuid kui see juhtuks, oleks mul küll mida talle soovitada:
  1.  Info Usaldusväärsus - teades, et wikipediasse võib iga üks kirjutada mida tahab, ehk ei ole mingit andmete kontrolli, siis oleks mõistlik teha piiranguid andmete lisamiseks. Kõik meie teame, et kirjutades üks kõik mida (referaat, esse, diplomi töö jne) ei tohi viidata wikipediale... See ongi sellepärast, et info ei ole kontrollitav.
  2. Palgata professoreid - esimese probleemi lahenduseks oleks palgata professoreid ja teisi inimesi, kes oma kogemusteks ja teistest allikatest kirjutaksid artikleid, mis vastaksid 100% tõele ja oleksid usaldusväärsed.
  3. Sõnaraamat - võiks lisada sõnaramaatut otse vebeleheküljele, et lugedes artikleid teises keeles võiks otse neid tõlgida. Praegu eestikeelseid artikleid on suht vähe wikis, enamasti peab lugema kas inglise keeles või vene.
  4. Reiting - teha reitingu, ehk mida rohkem kasutaja kirjutas ja mida usaldusväärsem info on, seda suurem tal reiting. Niimodi saaks sorteerida infot mida kasutada ja mitte olla petetud.
Minu poolest praegu on kõik. Arvan, kui saaks need punktid muudetud, saaks wikipediast üks väga usaldusväärne allikas. Kindlasti on seal veel mida parandada, kuid minu arust, need on põhilised punktid.

1 comment:

  1. Seda professorite asja ja kvaliteeti on ju juba proovitud Nupedia juures. Paraku siis see ei õnnestunud.

    ReplyDelete